8.22.2011

bröd

Sitter vid köksbordet. Har tänt ljus för att
lysa upp denna ganska gråa måndagsförmiddag.
Viggo tar sin förmiddagslur.


I lördags bakade jag det här brödet. Perfekt att ha på kräftskiva med en skiva
västerbottenost eller ädelost eller vad ni
föredrar. Lätt att göra också. Prova.

6 dl vatten
1 dl mjölk
halvt paket jäst
2 stora nypor salt
2 msk honung
ca 12,5 dl mjöl

Smula jäst, tillsätt salt och honung. Rör ut med mjölken och 1 dl av vattnet. När jästen lösts upp kan du tillsätta resten av vattnet. Häll i allt mjöl och rör snabbt ihop degen. Den ska vara lös. Rör hela tiden degen med din köksassistent. Eller för hand.

Täck med lite mjöl och låt jäsa i bunken i ca 2 timmar. Degen kommer se lös och orubblig ut.

Häll försiktigt den lösa degen på ett rikligt mjölat bakbord. Platta lätt ut till en jämntjock platta mellan 1-2 cm tjock. Försök behålla så mycket jäsbubblor som möjligt så knåda inte. Skär i valfri form och flytta försiktigt över på bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader, ca 12-15 minuter.
Ät det helst samma dag. Av min deg blev det 3 limpor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar