Ojoj, vad ska mamma säga när hon får höra.
Orkade knappt middan idag för jag hade ätit så många
bullar till tre-fikat. Fy Jeanette, fy.
Saffransbullar med vanilj
50 g jäst
150 g smör
1-2 påsar saffran
5 dl mjölk
250 g kesella kvarg 10%
11/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl
fyllning:
200 g smör
11/2 dl strösocker
3-4 tsk vaniljsocker
till pensling:
ägg
pärlsocker
1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Stöt saffranen med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37 grader.
2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 min för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
3. Fyllning. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev resten av mjölet och dela den i två delar.
5. Kavla ut varje del till en kaka. 25x60 cm typ. Smöra på fyllningen och kör på lika som när man gör bullar. Lägg på plåt och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar